Дідько Brewing Co.

Мікроремарка щодо тексту – в тексті є інтерв’ю, як діалог, а решта інформації – моя суб’єктивна думка та тільки мої враження.
Також попередження, в тексті присутня ненормативна лексика!

Дідько, це контрактна пивоварня, з якою маю трішки історії. Перш за все, коли знайшов їх пиво на полицях ботл шопу, то зразу звернув увагу на якусь візуальну “родзинку”. Прозора етикетка, простий та прямий в комунікації дизайн. Це було круто, але саме пиво на той момент дуже подобалось. Був це рік десь так 2017-й, і я навіть приберіг собі пляшечку з етикеткою, як символ знайомства з цим цікавим проєктом.

Astro Beer Duck © 2020 Всі права захищені.

Свої враження я залишу на трішки пізніше, а наразі Євгеній Біліченко розповість трішки більше про свій проєкт та його історію.

Перш за все дякую, що приділяєш час та можливість поспілкуватись. Для тих, хто ніколи не чув про тебе, представся, будь ласка.

Меня звати Євгеній і я створив проєкт «Дідько» бо мені подобається пиво. В момент заснування проєкт, якраз відбувалась велика хвиля українського крафту і розвиток домашнього пивоваріння, Varvar, Ципа і я тільки знайомився з ним (пивом). Дуже мало було броварень і на той момент, я був якраз у пошуках себе з минулої роботи дизайнера і мені сподобалось пиво і почав його вдома варити. Варив все більше і більше. Ну ідеологія у Дідька така, що він всіх посилає до Дідька, вони йдуть до Дідька і вони п’ють пиво (це пояснення вже культовій фразі у крафтовому середовищі – “А де Дідько?”). Весь наш маркетинг можна назвати подекуди визивним, інколи агресивним, але в загальному досить навіть харизматичним ну і куди без скандальності 🙂

В якому році ти почав варити своє перше пиво?
У квітні 2020-го року ми відмічали 3 роки Дідьку. Актуально тоді три з половиною.

Ти кажеш “ми”. Ти не один в цьому проєкті? Хто ще є Дідьком?
Кажу ми, бо маю на увазі себе, і самого Дідька і дружину і всіх хто мені допомагають, Іллю, Ігоря. Багато імен є, це і бармени також. Тобто Дідько, це не один там якийсь чорт. Це більше як стан душі, легенька дуристика, яку собі можуть дозволити люди “спілкуючись” з Дідьком.

Коли наприклад у нас на фестивалі випивають біля нашого стенду, ми можемо написати якийсь матюк і дарувати людям пиво. Або наприклад ці бокали наші “Крафт-Хуяфт”, тобто з Дідько люди можуть дозволити собі трішки вийти за рамки світосприйняття, або рамок моралі чи вихованості. З Дідьком ви можете бути самі собою. Дозволити собі трішки більше.

Facebook Punkraft ©

Візуально твій проєкт дуже сильно виділяється і запам’ятовується навіть тим, хто не крутиться у світі крафтового середовища. Ти казав, що колись займався дизайном, але зараз ти віддаєш більше часу своєму пиву. Хто займається для тебе дизайном етикеток.

Самою версткою та базовим дизайном етикеток і надалі займаюсь я. А ось історії та візуали на них займаються троє людей. Один зі світу татуювання та акварелі, мій кум. Інший в мене працює у сфері ігрового дизайну і третій розвиває якийсь свій напрям мистецтва. А точніше це:
Андрій Sid Чуєв, Володимир Луценко, Єгор Ключник.

Коли ти запускав проєкт Дідько, що було у фундаменті? Новий стиль життя більше як хобі? Чи може якийсь бізнесового характеру розвиток? Яке бачення Дідька було з самого початку?

Це не бізнес. І навіть зараз це не бізнес, а більше хобі, але краще всього працюєш коли тобі ця праця реально подобається. Ось зараз я активно над цим працюю, бо мені це подобається. Збіглось взагалі все так, що я збирав пивні пробки і був такий відрізок часу, коли я пив багато різного пива. В той момент Goodwine та Сільпо якраз почали імпортувати різні цікаві імпортні позиції. Звісно вони дорого коштували, і тоді до мене прийшло питання – “А чому я не можу зварити таке?”. Ну я спробував варити пиво і мені сподобалось. Як у більшості, все починалось з домашньої каструлі та потім контейнер все збільшувався і збільшувався.

Didko ©

На цей момент, ти не маєш свої потужностей і вариш пиво, як контрактна пивоварня, хоча по тому, яка у тебе йде стабільність та жвавість по релізах – і не скажеш, що контрактна пивоварня так швидко все організовує. Чи не задумувався про свої потужності? Чи навпаки, контрактні варки допомагають уникнути екстра витрат по часу та фінансових, та мотивують більше подорожувати та не завжди бути на одному місці? Більше організовувати різних колаборацій з іншими пивоварнями? У вас неймовірно велика кількість колабораційних варок.
Якщо чесно, то нам би дуже хотілось мати власну пивоварню, хоча це відкриває більше проблем і більше часу буде вона забирати, але з такою можливістю я буду мати краще прогнозування з продуктом. Якраз один з мінусів контрактних пивоварень, це дистанція. Пиво наприклад вариться в Івано-Франківську чи у Львові, у різних містах, і їздити весь час на місця варки та контролювати всі процеси є важливим фактором. Неймовірно важливі смаково-ароматичні проби, і це забирає дуже багато часу і є величезним мінусом. Не будується пивоварня, перш за все тому, що не дуже можемо знайти інвестора. Просто ми, мабуть, такі “стрьомні”, що з нами ніхто не хоче мати нічого спільного. Але думаю, що колись це питання все-таки буде вирішено.

Думаєш, люди так сильно бояться вашої прямоти та стабільної експериментальної бази у плані релізів?
Так. Ми можемо трішки дозволити собі вийти за рамки у своєму пиві. Покласти туди якусь фігню, яку інші пивоварні не захочуть класти, бо може щось невдало вийти. Насправді є дуже багато українських броварень мають своїх експериментаторів, ми точно не єдині та не найкращі у цьому плані. Українське пивоваріння дуже гарно себе показало в цьому плані, особливо у 2019-му році. Але навіть на цьому розмаїтті нових стилів та смаків, ми завжди стараємось бути на рівні та знаходити щось нове й дивувати цікавими релізами.

Didko ©

В момент вашого росту та розвитку, персонально для мене, неймовірно відмітився результат однієї вашої досить відомої колаборації з Browar Rockmill, результатом якої стало ваше пиво FRIEND or FOE?
А ти хіба не пробував нашу колаборацію з Білоруською броварнею Jungle Brewery та Volta Brewery? Badboys Business, хоча і було зварено рік тому, але воно і надалі займає ТОП-5 найкращих пивних позицій по Untappd в Білорусі. І це прям будииищщщщ! Взагалі у нас було багато крутих колаборацій, але з поляками це було якось навіть трішки дивно, бо такого пива я сам ніколи не пив, але дуже хотілось. Пивовару з Browar Rockmill я сказав, що це має бути “тільки максимальний хардкор. Все, що ти боявся до цього у пивоварінні – робімо зараз.” .

Didko ©

Коли стараєшся робити різне та цікаве пиво, точно будеш мати у своєму списку серію факапів та невдалих моментів. Що часто відмічається під час таких процесів?
Більшість факапів стається із логістикою та доставленням, наприклад у пересиланні кег в одноразових коробках. Коли я їх клею, то клею на совість і кеги не випадають. А ось коли приїжджає пиво з іншого міста і клеять коробки інші люди, то буває, що кеги просто випадають і вибухають потім, що не є приємним. Ну це більше не факап, але якесь таке. Коротко кажучи – щось не то! 🙂 Мабуть, проблема у відповідальності за такі речі.

Дзеркально до попереднього питання. Що позитивного найбільше згадується з варок чи процесів під час колаборацій?
На кожній варці щось позитивне та цікаве відбувається, зазвичай після того як я вже поїхав. Ось наприклад коли ми варили колаб з Hoppy Hog, то у нас була курага і ми намагались подрібнити її та зробити з неї пюре, щоб додати до пива. Відварювали її, відпарювали, дрібнили блендером спеціальним. Пробували багато різного всього, а допомогла нам звичайна механічна м’ясорубка.

Wikipedia ©

Крутиш і крутиш, але потім все одно вона забила охолоджувач)
А ще коли варили з Odd Brew, варили пиво у два затори та це було на стільки довго, що варка тривала десь 14 годин. Була неймовірно довга, але крута та позитивна варка. Коли варили колаб з Kyiv Local Brewery, то насипали мішок лактози на стіл і фоткались як наркобарони.

Didko Instagram ©

Чого на твою думку, актуально не вистачає під час розвитку крафтової культури? Комунікації, крафтового середовища чи продукту? Якби тобі дали важіль і ти б міг змінити найпершою чергою, і це змогло змінити у кращу сторону.
Все у нас насправді нормально розвивається, але є лише одна велика проблема, це відсутня формація людей, щодо продукту. Тобто практично у нас це досить новий продукт і дуже важлива частина людей яка пропонує цей продукт, а це персонал закладів, не мають хорошої підготовки в цьому плані. Самі ж споживачі не знають і не хочуть розбиратись. Тому людей прям потрібно змушувати скуштувати, щоб вони відкрили очі та більше зацікавились, тому відсутність бажання пізнавання цікаво дуже сильно впливає на розвиток. Ось наприклад, ніколи не їв устриць і перші враження коли пробуєш, то вони “Гидотні, слизькі та просто фе фе фе”, але ось потім я краще скуштував і мені більше пояснили про цей продукт і тепер хочеться прям кожного сніданку їсти устриці. Як приклад того, що навіть на перший погляд гидотний та незвичний продукт може бути цікавим. І це проблема, формація як персоналу так і споживача. Людям не хочуть розказувати, і люди самі не хочуть знати та не хочуть вивчати.

Facebook Alexey Tishevsky ©

На такому рівні, щоб знайомити на хорошому рівні з крафтовим пивом, то закладів дуже мало на місто, і частково це Сільпо та Goodwine. Сільпо хоч якось просуває, а Goodwine більше імпортує. І це досить навіть не погано, хоча у нас велика кількість ресторанних мереж і роздрібних локацій, потенційних місць, де можна знайомити людей з крафтовим пивом, але вони не хочуть якось до цього під’єднатися, бо не бачать для себе в цьому якийсь сенс, чи, мабуть, не бачать якогось майбутнього з цим продуктом.

Дуже надіюсь, що це буде змінюватись. Хоч і повільно, але люди все більше зацікавлені. А ось в плані якихось нових напрямків, в яких може розвиватись Дідько, чи планувалось до наступного сезону щось? Спробувати зварити нові стилі?
Ну ось наприклад я ніколи не варив гозе та такого роду кисляки. А точніше я не варив кисляки 3 роки, бо я не знав який я хочу, щоб він у мене вийшов. Є ще дуже багато різних стилів яких я не варив, я хочу їх зварити, але ще не дійшов до того, щоб побачити та зварити їх класно. Ну і з новинок, ми Swamp 2 ще раз зварили. Скоріш за все буде Берлінер на гранатовому соку.

Досить недавно відкрився ваш онлайн сайт, розкажи трішки про нього.
Ну відкриття сайту, це було питання часу, особливо під час такого періоду. В момент, коли багато закладів, та різних розгалужень було закрито, то треба було знайти якусь альтернативу та доступність до пива. Ну і також унікальний досвід на пряму від пивоварні до споживача. Це було своєрідне розвантаження онлайн замовлень та їх хаосу, тому стараємось налагодити цей ресурс. Сайт дуже простий. У нього мінімально функціоналу та опцій. Замовити можна 12 пляшок, а точніше ящик (це зручніше по логістиці). Комусь це може здаватись багато, але ми завжди можемо дати посилання на найближчі біршопи чи просто інші заклади, де можна придбати продукт.

didko.com.ua

Дідько є завжди яскравим та колоритним проєктом. Завжди очікується цікавий візуальний спосіб подачі продукту, та нових в плані смаковому. Але і спойлери, це завжди цікаво. Ну що, є якісь ексклюзиви?
Ми зварили колабу з Volta Brewery….. та даааам.
Упродовж всього періоду, коли ми вирішували робити колаборацію, то рецепт мінявся не один раз. І навіть стиль (правда дивно?). Фрукти які використовуємо, повний…..як так сказати…. “весело?!”….
…. Весело-превесело, у результаті ми зварили imperial triple, quad…. точно не знаю як визначити підстиль, але це Fruit Beer на 14% алкоголю, який було зварено на в’яленому манго.

Навіть так? В’ялене манго?
ТАК! Це таке, трішки-дуже Дідько. Ми взяли Volta і трішки додали Дідька. У висновку зварили такий імперський, дуже насичений, тягучий (по кольору), хейзі……ЖЕСТЬ!

І цей реліз ми зможемо скуштувати вже коли?
Дуже скоро. Анонс релізу буде як завжди в соціальних мережах.

Неймовірно вдячний за цей екстравагантний вклад у розвиток культури крафтового пива. Стараюсь завжди куштувати свіжі релізи. Чемно витримував ті пляшки, котрі були на ейджингу, але, як то кажуть – всьому свій час. Окрім цього всього, вдячний за цей вклад, шарм, у культуру пивоваріння в Україні, бо аналогів вам – немає.
Дуже дякую )))


Персональні враження

Я не можу сказати, що маю якусь українську пивоварню, яка для мене буде унікальною та займати місце фаворита. Це чомусь нереально обрати таку позицію, бо у всіх різне бачення до свого продукту, а той чи інший спосіб подачі та фінальний результат пива – відкривають великий світ для споживача. Комусь тільки кисляки, а комусь хороші стаути. Персонально для мене релізи від Дідько завжди цікаві. Мабуть, перш за все тому, що експерименти підкріплюється цікавою візуалізацією, хорошим промо та дуже прямими концептами в плані етикеток. Зазвичай це працює, а коли очікування оправдовуються неймовірними враженнями, то це завжди приємно.

В Україні Дідько варився у таких містах: Київ, Львів, Дніпро, Івано-Франківськ.

Також Дідько придумав дуже цікавий онлайн проект, який дуже гарно допоміг в період початку карантину – Біргікель Online Pub.

Біргікель Online Pub

Didko ©
Didko ©

В момент коли всі повинні були перебувати дома, та максимально лімітувати вилазки та зустрічі в компаніях – Дідько заснував дуже крутий проєкт. Біргікель Online Pub – це була можливість замовити ящик пива, у деякому випадку унікальних варок, в іншому пред-релізів від українських пивоварень, цей ящик продегустувати онлайн при участі пивоварів, пиво котрих було в тому боксі. Провелось 5 Online Pub зустрічей і 5 цікавих боксів, які наробили багато шуму, створили трішки навіть хайпу та запам’ятались як унікальний досвід, в момент складного періоду.

Найбільше сподобалось, як такий проєкт зміг об’єднати дуже багато пивоварень з України, а в деяких боксах навіть закордонних, і це підкреслило, що крафтове середовище існує, і йому є куди розвиватись, а такі проєкт об’єднують.


Дідько варить багато цікавого пива, і за кількістю різних стилів, я навіть не знаю скільки було зварено різних сортів. Вважаю, що такого роду проекти потребуються у підтримці та увазі, як і любий інший цікавий пивний проект.

У мене ця пивоварня викликає своєрідні асоціації з такими персонажами, як від Flea у світі бас-гітаристів та Марв у світі Sin City.

Astro Beer Duck © 2020 Всі права захищені.

Бажаю розвитку, натхнення у нових варках, більше можливості зварити щось цікаве з іноземними пивоварнями, а саме основне, це надалі так любити свою справу.

Соціальні мережі пивоварні:


Ресурси використані в тексті.
Фото:
Punkraft Facebook
Drunken Monkey Bar Facebook
Wikipedia

Alexey Tishevsky Facebook

Дякую моїм Патреонам котрі підтримують проект та мотивують розвиватись та викладати все більше і більше матеріалу.
Якщо у вас є бажання стати Патреоном проекту або підтримати проект добровільним донатом, то ви це можете зробити ТУТ!

#ЛюбиКрафтовеСпоживайПомірно
#ПідтримуйЛокальнийКрафт

Astro Beer Duck © 2020 Всі права захищені.

Залишити коментар